Egen samlingsvy i Cocoa

Det är snabbt och lätt att binda ihop en NSTableView med en NSArrayController i Interface Builder. Men om man vill göra sin alldeles egna vy som hämtar data från controllern… vad behövs egentligen?

Ola Bäckström 19 juni 2008

Jag har googlat ordentligt men inte funnit något färdigt exempel, så jag håller på att bygga upp en vyklass från grunden.

Grundkraven på vyn:
-Enkelt kunna kopplas mot NSArrayController med bindings.
-ett rektangulärt område “ruta” motsvarar en “item” i arrangedObjects, och där varje ruta kan innehålla flera NSCeller för att presentera en viss aspekt av datat. Det senare motsvarar varje kolumn i en NSTableView.
-Kunna använda egna och standardceller.
-Antingen via något slags hack, eller via en riktig IB-palett kunna läggas in i en nibfil.

Suck.

Var startar man? Kanske kritisera tankegången… behöver jag verkligen bygga från grunden — kan jag inte ärva direkt från NSTableView och modifiera?

Här är en bild av det hela

,

---

Kommentera

 1. “Kanske kritisera tankegången… behöver jag verkligen bygga från grunden”

  Är alltid bra att lära sig nya saker, även om det redan finns.

  — Robert · 22 juni 2008, 16:38 · #

 2. Robert, det är väl så jag känner också. Långsamt, men man lär sig:Vet man vad som händer under ytan så kan man sedan tolka krusningarna vid ytan…

  Jag har faktiskt hittat lite exempelmaterial som jag spanar på just nu. Det rör sig om en Cocoa-klon Cocotron, som har en NSTableView -klass. Det är bra inspiration för mig. Specifikt ser man hur texteditering fungerar. Det finns dock Bindings-klasser som inte finns i vanliga AppKit, tror jag.

  Håller på med en ny artikel och labbar lite samtidigt.

  Ola · 24 juni 2008, 11:32 · #

Kommentarer är stängda för denna artikel.

---